EVENT | REVIEW | IKLAN

Tel: +6018-2043980
Email: abnormallight@gmail.com
Instagram: @ayunirafilah

Review BLU Grand M [Grand Series] 2017


Kepada mereka yang cuba hubungi Ayuni baru-baru ini tetapi tidak mendapat balasan segera, Ayuni mohon maaf banyak-banyak kerana telefon yang Ayuni gunakan selama ini telah mengalami kerosakan teruk. Sedih kan?

Alhamdulillah, akhirnya Ayuni dah jumpa telefon pintar baru iaitu BLU Grand M sebagai ganti dan apa yang menariknya telefon ini baru sahaja dilancarkan di pasaran pada Januari 2017. Kira memang baru sangat keluar kan... tetapi apa yang lebih menarik ialah harganya yang amat berbaloi dengan kualiti. Telefon pintar BLU ni bukan sebarang telefon tau... ia diimport dari Miami, Florida di Amerika Syarikat. BLU merupakan singkatan kepada tagline Bold Like Us.

Inilah telefon baru Ayuni - BLU Grand M. Percaya tak harganya bawah RM400? Dapat free gift earphone JBL yang bernilai RM99 sekali!


Spesifikasi: 
  • Berukuran 144.9 x 72.1 x 9.35 mm
  • Berat 171 g
  • Casing logam (aluminium)
  • Bateri Li-Ion 2200 mAh
  • Dwi SIM, Nano SIM
  • 4 warna casing - hitam, kelabu, putih dan pink

Sistem:
  • Dikuasakan dengan chipset Mediatek MT6580 
  • Stor simpanan data berjumlah 8GB
  • Beroperasi di atas Android OS v6.0 (Marshmallow)
  • Paparan IPS 5" dengan resolusi 480 x 854 px
  • CPU - Quad-core 1.3 GHz Cortex-A7
  • GPU - Mali-400 MP2

Kamera:
  • Depan - 2 MP
  • Belakang - 5 MP
  • Resolusi 2592 x 1944 px
  • Fungsi 'autofocus'

Komen: BLU Grand M merupakan telefon yang berbaloi dengan harganya. Ia mempunyai ketahanan lasak dan tidak mudah pecah sekiranya terjatuh disebabkan casing badannya yang diperbuat daripada logam. Walaupun tersedia dengan OS Android Marshmallow, ia boleh dinaiktaraf  kepada OS versi terbaru. Namun Ayuni agak hampa dengan dua perkara berkaitan telefon pintar BLU Grand M ini:

  • Kadar 512MB RAM yang dikira jauh lebih rendah berbanding dengan kadar RAM yang ada pada telefon lama Ayuni. Disebabkan RAM yang sangat rendah, ia mengambil masa lama untuk membuka aplikasi dan mendapat carian. Permainan yang memerlukan resolusi grafik tinggi sukar untuk dimainkan di atas telefon ini. Amat berbeza dengan kualiti grafik dalam paparan skrin BLU Pure XR yang nampak lebih halus dan cantik kerana memiliki 4GB RAM. 
  • Resolusi kamera yang rendah (2 MP depan, 5 MP belakang) tidak sesuai untuk mereka yang suka berselfie melainkan mereka gunakan aplikasi seperti Beauty Camera. Sekali lagi, ia amat berbeza dengan BLU Pure XR yang memiliki kamera 16 MP. 

Namun ini tidak menjadi masalah kepada mereka yang mahukan telefon pintar untuk kemudahan komunikasi seharian. Cuma tak dapat nak masukkan banyak aplikasi untuk mengedit gambar, video dan teks bagi tujuan blog. Mungkin sebagai blogger, Ayuni sepatutnya dapatkan BLU Pure XR.

Rating: ★★★✩✩

Jom tengok video unboxing BLU Grand M oleh Ayuni di sini: BLU Grand M Unboxing

Ayuni mula dapat tahu tentang telefon pintar BLU semasa menghadiri majlis pelancaran BLU yang dianjurkan oleh Lazada Malaysia di Talent Lounge, Damansara Perdana pada minggu lalu. Ini merupakan kali pertama BLU menembusi pasaran dalam Asia Tenggara melalui platform Lazada. Terdapat 2 model terbaru telefon pintar BLU yang dilancarkan dalam majlis tersebut iaitu BLU Diamond [Diamond Series] dan BLU Pure XR [Pure Series].

Bersantai di majlis pelancaran BLU.

Menjadi duta BLU sehari bersama blogger comel Syafiera Yamin.

Sempena pelancaran kedai rasmi BLU, Lazada kini sedang mengadakan promosi pembelian telefon pintar BLU pada harga yang sangat murah dan anda pasti tak akan percaya berapa harganya! Dari 25 April sehingga 25 Mei 2017, Lazada juga akan menganjurkan promosi pembelian telefon BLU bersama produk audio JBL dalam pakej bundle. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang telefon pintar BLU dan cara pembelian, sila layari laman rasmi BLU di sini: BLU X LAZADA MY 

Atau klik pada gambar di bawah:

3 ulasan:

  1. Sesuai untuk kegunaan harian, call sms. Kalau nak letak banyak aplikasi, memang tak cukup RAM dia tu.. hehe.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Part nak letak aplikasi yang agak tak puas hati tu :'(

      Padam
  2. Ok la harga mampu milik, tapi kalau nak kepuasan & senang berblog rasa tak sesuai pula kan...

    BalasPadam